söndag 2 september 2012

chokladtårta med hallonmousse







Ja, då var man åter igen ett år äldre! (får dock ursäkta förseningen) Detta år bjöds det på en chokladtårta med "chokladfingrar" på sidorna. Idén med chokladfingrarna fick jag efter det att jag googlat på lite olika bilder på tårtor, men tyvärr kommer jag inte ihåg från vem... men allt som allt blev tårtan riktigt god! Hade dock önskat att jag hade haft tid att göra en egen hallonmousse, men ibland har man bara inte tid. Då är det tur att ICA och Ekströms har nödlösningar! :)

Ingredienser

1 chokladtårtbotten (ICAs)
3 pkt "chokladfingrar"
3 pkt hallonmousse
7,5 dl mjölk (till moussen)

Chokladkrämen:
1,5 dl kakao
300 g philadelphiaost
200 g margarin/smör (rumstempererat)
ca. 1 pkt florsocker (mängden beror lite på hur söt man vill ha den)

hallon till dekoration och lite till fyllningen

Gör så här
Vispa hallonmoussen med mjölken enligt anvisning på förpackningen och låt stå i kylen i ca. 30 minuter.
Under tiden moussen "stelnar" kan man förbereda chokladcremen genom att röra ihop alla ingredienserna till en jämn smet. Mängden chokladcreme som behövs kan variera lite beroende på hur mycket man vill ha på tårtan. För mig blev det en del över, ungefär lite mindre än en tredjedel. Men jag anser att det är bättre att det råkar bli lite för mycket än att man står där och inte har tillräckligt för att kunna göra det man vill göra på tårtan!

Då moussen är klar görs det understa lagret på tårtan genom att först placera ut lite hallon (man väljer själv hur mycket man anser är lagom) och smetar sedan hallonmousse över.


Detsamma görs sedan även med nästa lager innan den översta bröddelen läggs på.


Jämna sedan till kanterna så att inte så mycket "överflödig" mousse ligger utanför inför täckandet med chokladcremen. Det ska alltså inte se ut som på bilden ovan... :)
Hela tårtan täcks sedan med ett tunnt lager av chokladcremen. Lättast när man smetar ut chokladkrämen på sidan av tårtan är att ta lite i taget. Hallonmoussen blandas lätt in i cremen annars.


Sedan är det dags att spritsa ut så mycket av den resterande cremen som man önskar och placera chokladfingrarna runtom. Fingrarna kan sitta fast själv mot tårtan, men personligen tycker jag att det är lite dekorativt med att ha ett litet snöre runtom. Jag hade tyvärr inget sidensnöre hemma så jag tog ett presentsnöre, det blev fint det också!





15 kommentarer:

  1. Hej, och tack för ditt recept! Du räddade mig. Min 9-årig son ville ha en fin chockladtårta till sin födelsedag och han blev överlycklig med den här.
    Den var väldigt god och lättfixad.

    Mvh,
    Massimo

    SvaraRadera
  2. Hej! Superfin tårta! Tänkte göra en liknande, men undrar vilken storlek du hade på formen när du gjorde den, man kan ju välja hur många bitar man vill att receptet ska räcka till, på ICAs hemsida.
    Mvh Lova

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lova! Jag använde tyvärr aldrig någon form till den då jag köpte en färdig tårtbotten och aldrig använde någon form vid montering. Men med ren gissning skulle jag tro att tårtbottnen motsvarar en gjord i en 24 cm springform. Men är dock osäker!
      Lycka till med baket! :)

      // Gina

      Radera
  3. Jag tänkte göra denna tårta imorgon, men undrar om det skall vara ett paket florsocker i chokladsmeten???? Tacksam för svar MVH Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Du kan själv välja hur mycket du vill ha i smeten. Nu var det ett tag sedan jag gjorde tårtan så minnet kanske brister, men jag hade nog nästan 1pkt. Anpassa efter hur söt du vill ha den helt enkelt :)

      Radera
    2. Tack så mycket då kör jag på det ����

      Radera
    3. Asså så underbar tårta. Super god och alla tyckte super mycket om den. Det bästa att den inte tar lång tid att göra och enkel. Denna blir ett favoritrecept i min hylla som skall göras många gånger till. Tack för det underbara tipset.

      Radera
    4. Vad roligt att ni tyckte om den! 😊

      Radera
  4. Hej jag tänker göra din fina chokladtårta, men helst med egen hallonmousse. Har du kanske recept ?
    Med vänliga hälsningar
    Ewa

    SvaraRadera
  5. Hej Ewa! Jag har tyvärr inget recept på en bra hallonmousse till tårta på lager men i ett annat tårtrecept gjorde jag en Hallon och limekräm som var riktigt god! Den hittar du under rubriken tårtor och tårtan heter Rosentårta. MVH // Gina

    SvaraRadera
  6. Hej! Ser fantastiskt god ut. Ska göra din tårta till min mamma som fyller år imorgon. En liten fråga, gjorde du tårtan samma dag som den skulle ätas eller la du den dagen innan? Dekorationen gör man ju såklart samma dag som den ska ätas, men tänkte själva tårtan med moussen. Tack för ett jättebra recept! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan med fördel fylla tårtan dagen innan och göra själva dekoreringen innan servering 😊
      Mvh/ Gina

      Radera
  7. Hej tänkte göra tårtan men undrar om du smälte smöret?
    Med vänlig hälsning
    Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Nej, smöret ska vara rumstempererat. 😃

      Radera
  8. Är det någon som vet om det funkar att göra tårtan dagen innan?

    SvaraRadera