onsdag 15 januari 2014

Utskuren biff med potatisgratäng och hemgjord bearnaise


I lördags gjorde jag och min sambo denna varmrätt för att fira våra 6 år tillsammans, tänk så snabbt det går! Allt blev underbart gott, det enda som var (för mig) en liten besvikelse var bearnaisesåsen. Trodde att den skulle bli mycket godare än vad den blev eftersom den var hemgjord, men jag blev inte särskilt imponerad. Nästa gång provar jag nog ett annat recept som gör såsen lite mer krämig och mindre lik en "pulversås".


Till maträtten drack vi ett rödvin. Eftersom vi inte är några vana "rödvindrickare" valde vi att prova rödvinet Zinfandel, kostar ca. 90 kr på Systembolaget. Eftersom vinet har en lätt ton av peppar i sin smak passade det utmärkt till den saltade och pepprade utskurna biffen!

Ingredienser:

Potatisgratäng (5-6 personer)
1 kg mjölig potatis
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
1 stor gul lök
salt, vitpeppar, svartpeppar efter smak
ca. 200 g färdigriven gratängost

Bearnaise (6 personer)
6 st äggulor
500 g smör
1 kvist dragon
8 st vitpepparkorn
4 st schalottenlökar
1 msk hackad persilja (vi använde fryst)
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten

Utskuren biff (beräkna ca. 250 g/person)
Smör och rapsolja till stekning
Salt, peppar

Gör så här:
Potatisgratäng:
Skala och skär potatisen i 2-3 mm tjocka skivor. Skala och hacka vitlök och gul lök fint. Häll alltihopa i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Smaksätt med salt, vitpeppar och svartpeppar.
Koka potatisen så att den nästan är klar (ska inte falla isär!). Häll sedan över i en ugnsform eller i små formar. Strö över gratängost och grädda i mitten av ugnen på 200 grader tills dess att ytan fått fin färg.

Bearnaise:
Smält smöret på svag värme. Ställ åt sidan för att svalna. Hacka/skär schalottenlöken i tunna skivor. Häll ned i en kastrull tillsammans med persilja, hackad dragon, vitvinsvinäger, vitpeppar och vatten. Koka tills dess att vätskan reducerat till hälften. Sila sedan genom en finmaskig sil till en annan kastrull och låt svalna något. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa så att det blandas jämnt. Värm sedan upp blandningen över vattenbad samtidigt som du vispar tills dess att såsen tjocknar. Då den tjocknat tas den åt sidan från värmen och smöret tillsätts i en fin stråle under omröring.
Hinner såsen svalna innan servering kan man värma upp den igen över ett vattenbad samtidigt som man vispar för att förebygga att såsen skär sig.

Köttet:
Skär i 2-3 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Värm upp en stekpanna på högsta värmen och tillsätt rikligt med olja och smör. Stek 1,5-2,5 minuter på varje sida beroende på tjocklek och önskad tillagningsgrad (well done, medium, rare). Lägg åt sidan och häll lite av stekskyn ovanpå, låt vila i ca. 15 min

Hoppas det smakar! :D


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar