måndag 16 september 2013

Syndigt god blåbärspaj i nyttigt och "onyttigt" format

Såhär om hösten tycker jag det är fruktansvärt gott med smulpaj, framförallt med blåbär! Denna paj bakades för ca. 2 veckor sedan då vi nyss kommit tillbaka till Umeå. I helgen bakades det även en blåbärspaj, men då en lite nyttigare variant som även den var mycket god! Man kan ju undra om jag fått "dille" på blåbär? Jovisst det har jag!
Och ni undrar kanske vilken av varianterna som var godast? Ärligt så måste jag erkänna att den "onyttigare" varianten var bättre. MEN den nyttiga var absolut ingen besvikelse då den var toppengod den med!

Ingredienser:
150 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Citronzest från en citron samt lite saft.

Fyllning:
ca. 4 dl blåbär
1 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk potatismjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till fyllningen och häll i en pajform. Blanda sedan alla ingredienser till smuldegen och blanda till en lagom smulig deg, strö sedan över fyllningen.
Grädda i mitten av ugnen ca. 20-25 minuter. Servera med vaniljglass och/eller vaniljsås!

Recept till nyttigare blåbärspaj (modifierad variant av smulpaj från Tasty health):
2 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
1 skopa (20 g) whey 100 vaniljsmak
1 msk kokosolja
1 msk sötningsmedel
0,25 tsk kardemumma
1 msk vatten

Fyllning:
ca. 400 g blåbär
1,5 msk sötningsströ
1 msk potatismjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser till degen tills dess att den blivit smulig och klumpig. Häll ut blåbären i en pajform, strö potatismjöl och sötningsströ över och sist smuldegen.
Grädda i ca. 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar