torsdag 6 februari 2014

Hälsosam morotskaka tillsammans med nyttig vaniljglass


Förra helgen lagades det gómat igen... Till efterrätt blev det en nyttigare variant av morotskaka med en nyttigare variant av vaniljglass. Allt blev supergott! Jag har oftast inte några högre förväntningar när det kommer till "nyttig-bak", men detta skulle jag lätt kunna äta istället för en vanlig morotskaka! Receptet till morotskakan kommer från Tasty health´s blogg, och vaniljglassen var egenkomponerad (lite stolt är jag faktiskt!)

Testa, supergott och sen så liiite nyttigt ;)

Ingredienser:
Glass:
1 burk osötad kondenserad mjölk
250 g lättkvarg (ICA Basic)
0,5 dl grädde
vaniljpulver efter smak (pulver av vaniljstång, inte vaniljsocker)

Morotskaka:
5 dl havremjöl
4 skopor vaniljprotein (vassle)
4 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1,5-2 tsk bakpulver
2 dl sötningsströ
8 äggvitor
250 g morotspuré
0,5-1 dl finriven morot

Frosting:
200 g philadelphia lätt 12 %
250 g lättkvarg (ICA Basic)
Sötningsströ efter smak
Vaniljpulver efter smak (pulver av vaniljstång, inte vaniljsocker)

Ev. kokos för dekoration, rivna morätter funkar även fint!

Gör så här:
Glass:
Vispa ingredienserna lätt med elvisp så att de blandas väl. Kör i glassmaskin till mjukglasskonsistens, frys sedan om hårdare konsistens önskas. Vänta dock inte för länge, den blir STENHÅRD!

Morotskaka:
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan de "blöta". Häll i en ugnsform (ca. 25x40 cm) och grädda på 175 grader i mitten av ugnen ca. 20 min. Grädda ej för länge då kakan riskerar att bli för torr! Låt svalna innan frostingen breds på.

Frosting:
Blanda alla ingredienser jämnt, smaka av med vaniljpulver och sötningsströ. Bred på den svalnade kakan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar