söndag 21 juli 2013

NYC Pretzel


Bakade denna igår efter en hel dags bakande av bröd. Receptet kommer från tidningen Baka som jag nyligen börjat prenumerera på, en tidning som jag för i övrigt varmt rekommenderar till er som gillar att baka! Detta var en lite annorlunda variant av cheese cake eftersom den hade salta pinnar i "digestivesmulet". Passade riktigt bra till det söta och choklad-kaffesmaken i själva fyllningen. Dock förmidligen inta något för mindre då den var rätt kraftig i smaken ;)

Ingredienser:
150g salta pinnar
50g digestivekex
100g smör

Fyllning:
600g färskost
75g crème fraiche
1krm salt
260g socker (ca. 2,5dl)
5 ägg
100g mörk choklad
0,5 dl starkt kaffe (jag använde espresso)

Kolasås:
3dl grädde
1,25dl socker
0,5dl ljus sirap
1 nypa salt
50g smör

Dekorering:
Jag dekorerade med björnbär och hallon, men enligt originalreceptet skulle det vara granatäppelkärnor och hallon.

Gör så här:
Kör digestivekexen och de salta pinnarna i en mixer fint. Smältsmöret och blanda med kexsmulorna och tryck sedan ut i en form med löstagbar kant, ca. 22 cm i diameter. Tryck ut kexblandningen jämnt utmed kanterna. Ställ kallt.

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda färskosten, crème fraiche, socker och salt till en jämn klumpfri smet. Tillsätt äggen ett i taget.
Tag sedan 1/3 av smeten och lägg i en annan bunke.  Häll de resterande 2/3 av smeten i formen. Smält chokladen tillsammans med kaffet och blanda med den kvarvarande 1/3 av smeten. Häll sedan över den vita smeten och "marmorera" med hjälp utav en gaffel. Grädda i ugnen ca. 50-60 minuter. Tag sedan ut och ställ svalt. (Kakan skall fortfarande vara lite "dallrig" då den tas ur ugnen).

Medan kakan svalnar kan du koka kolasåsen. Koka ihop allt utom smöret i en kastrull tills dess att smeten börjar tjockna, tar ca. 15-20 minuter. Dra från plattan och blanda ned smöret medan såsen är varm. Då smöret smält in i kolasåsen hälls såsen över kakan.

Ställ svalt tills dess att kakan stelnat helt. Rekommenderar att göra kakan redan dagen innan då detta kan ta lite tid!!!

Dekorera sedan med valfria bär! :) Hoppas ni gillar den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar