söndag 26 januari 2014

Swedenborg - surdegsbröd gjort på rågmjöl


Med tanke på det förra inlägget tror ni säkert att jag måste ha fått något "dille" på surdegsbröd och råg. Faktum är att detta bröd var ett tag sedan jag bakade, men har bara inte hunnit blogga om den. Därav 2 surdegsbröd gjorda på råg efter varandra!
Men precis som det andra brödet är jag helt kär i detta också, och tyvärr, det är inte heller sådär superenkelt att slänga ihop. Önskar att det vore det dock eftersom det var så fantastiskt gott och svårt att göra stora satser av om man inte har flera ugnar. Konsistensen på brödet blev jättebra! En hård yta med ett "saftigt" innehåll och dessutom med en FANTASTISK smak! Tror det måste bero på surdegen samt all jäsning. Har du tid att lägga ned på bakningen, baka detta bröd säger jag bara!

Receptet är taget från Tidningen BAKA 2/2013.


Ingredienser: (1 bröd)
Dag 1 skållning
50 g grovt rågmjöl (ca. 1 dl)
5 g salt (ca. 1 tsk)
100 g vatten (1 dl)

Dag 2, raskdeg
Skållningen från dag 1
50 g vetemjöl (ca. 1 dl)
20 g grovt rågmjöl (ca. 2 msk)
40 g rågsurdeg (ca. 0,5 dl)
5 g jäst
20 g vatten (ca. 1 msk)

Dag 2, slutsteg
190 g vetemjöl (ca. 3 dl)
90 g vatten (nästan 1 dl)
40 g svart sirap (jag hade dock glömt köpa detta så jag tog mörk istället, därav blev inte mina bröd lika mörka som i tidningen)
5 g jäst

Gör så här:
Dag 1)
Koka upp vatten, slå vattnet över mjöl och salt i en bunke. Blanda väl, täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2)
Blanda skållningen från dag 1 med alla ingredienser till raskdegen i en assistent till en slät deg, ca. 3 minuter. Gör du det för hand arbetar du degen minst dubbelt så länge, alltså minst 6 minuter.
Låt jäsa i 30-40 minuter.
Tillsätt ingredienserna som står under slutsteget. Kör med assistent först 8 minuter på låg växel och sedan 2 minuter på hög växel. Arbetar du degen för hand bör tiden minst fördubblas (mycket träning alltså!). Mjöla en bunke, lägg i degen och låt jäsa i 1 timme under bakduk.
Stöt sedan degen genom att "vika in" sidorna på degen mot mitten och sedan vända på den för att låta den jäsa i ytterligare 1,5 timma.
Vält ut degen på ett mjölat bakbord, runddriv den, och placera den på ditt mjölade bakbord med skarven nedåt. Strö lite mjöl över och låt jäsa i ytterligare 40-60 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Lägg in en baksten i mitten av ugnen och en tom plåt längst ned.
Då brödet jäst klart placeras det på den varma bakstenen, häll ett glas vatten på den tomma plåten och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda brödet ca. 35 minuter till en innertemperatur på 98 grader (kan kontrolleras med hjälp utav en ugnstermometer).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar