söndag 30 oktober 2011

Bourbon pumpkin cheesecake

Denna krämigt goda cheesecake bakade jag i helgen till firandet av min sambo som fyllt år. Eftersom vi många gånger brukar vara så dåliga på att prova nya saker när det kommer till mat och dylikt beslutade vi oss för att prova denna från en receptbok med olika rätter från USA. Eftersom det dessutom var halloween kunde det ju inte heller ha varit mer lämpligt med just en pumpa cheesecake! Det som var bra med den var att den var väldigt krämig och lagom mäktig, dock kunde jag tycka att den var lite omständig att göra i jämförelse med vad man fick smakmässigt.

Summa summarum skulle man kunna säga att det var en god cheesecake och jag kommer förmodligen att baka den fler gånger. Kanske skulle det vara roligt att göra den till jul eftersom den hade lite juliga smaker från ingefäran och kanelen :)

Ingredienser:

10 st digestivekex
1 dl pecannötter
2 msk strösocker
50 g smör

Pumpapuré:
500 g skalad pumpa

Fyllning:
3 ägg
2 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
400 g naturell färskost
0,5 krm mald muskot
2 ksm mald ingefära
1,5 tsk mald kanel
1 msk bourbon (jag hade inte bourbon så jag tog lite Baileys Original Irish Cream istället)

Topping:
2 dl lätt creme fraiche
3 msk florsocker
1 tsk rivet citronskal
1 msk bourbon (ersatte även denna med Baileys Original Irish Cream istället)

Garnering:
Pecannötter

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Täck bottnen på en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper.
  2. Smula kexen. Hacka pecannötterna och blanda med sockret och kexen. Smält smöret och tillsätt det. Tryck sedan ut den smuliga massan i formen och ställ åt sidan.
  3. Pumpapuré: Mjukkoka den skalade pumpan i ca 3*3 cm stora tärningar i 8-10 minuter. Sila sedan av i ett durkslag. Ånga av pumpan väl innan den mixas till en puré.
  4. Vispa ihop 3 dl av pumpapurén med ägg, grädde, vanilj- och muscovadosocker. Vispa i en annan skål strösocker, färskost, kryddor och bourbon till en slät smet med elvisp. Blanda de båda smetarna till en slät fyllning.
  5. Häll fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 45-50 min. tills fyllningen har stannat.
  6. Rör ihop toppingen. Bred den över pajen och grädda i ytterligare 5 min. Servera pajen kall, garnera med pecannötter (eller annat om man så vill det).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar