torsdag 8 mars 2012

Chokladsemlor med polkagrädde

Personligen är jag inte något jätte stort fan av den vanliga semlan. För mig känns det oftast som att de man köper i affären/fiken/bagerien för det första är väldigt stora. Detta behöver inte vara en dålig egenskap i sig egentligen, men när man blir nedkladdad i halva ansiktet innan man ätit klart den är det inte lika kul... För det andra har de massor av mandelmassa vilket jag, om man får vara lite kräsen, helst skulle vilja slippa!

Därför tog jag mig i kragen detta år och bakade egna semlor, och inte vilka som helst, chokladsemlor! Jag tror starkt att det finns många där ute som är lika stora chokladfantaster som jag ;)
Receptet tog jag från första numret i år av tidningen Baka. Originalreceptet var för minisemlor, men jag gjorde dem dubbelt så stora eftersom jag insåg att mini verkligen var mini. Trots den ökade storleken blev de ungefär 5 cm i diameter, helt lagom enligt mig! Och chokladganachen sen, så underbart god! Polkagrädden gjorde mig inte ett dugg besviken heller. Jag hade förväntat mig en stark mintsmak, men smaken blev lite mer åt svagt florsockersötad grädde med en svag mint smak i bakgrunden. Rekommenderar starkt denna grädde! Den skulle nog fungera bra även till kladdkaka och liknande :)

Ingredienser:

Bullarna: 25 st, ca. 5 cm i diameter stora.
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl socker
2 tsk salt
15 dl vetemjöl
2 dl kakao
200 g smör, rumstempererat

Chokladganache: Till ca. 8 st semlor.
2 dl grädde
2 msk honung (jag använde sirap eftersom vi hade glömt köpa honung)
250 g mörk choklad

Polkagrädde: Till ca. 8 st semlor.
4 dl grädde
20 st polkagrisar (från en påse)

Florsocker att pudra över.

Gör så här:
Börja med bullarna. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen och tillsätt den uppvärmda mjölken. Tillsätt socker, salt, kakao och mjöl. Klicka i smöret och blanda till en fin deg som släpper från bunkens kant.
Jäs degen i 45 minuter.
Dela sedan degen på mjölat bakbord till 25 delar. Varje del rullas sedan till bollar och läggs på 2 plåtar med bakplåtspapper. Jäs bollarna övertäckta i ca. 25 minuter. Under tiden som de jäser värms ugnen upp till 225 grader.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca. 7 minuter. Går att frysa.

Chokladganache:
Denna kan göras dagen innan servering om man vill.
Sjud upp grädden och honung/sirap i en kastrull och tag sedan bort den från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta under omröring i den varma grädden, tar ca. 2 minuter. Ställ sedan smeten svalt att stelna.

Polkagrädde:
Krossa polkagriskaramellerna fint i en mortel (jag hade tyvärr ingen så jag använde stavmixern, fungerade även det!). Vispa grädden och vänd ned polkakrosset.

Montering:
Skär ett tunt lock på varje bulle. Gröp ur lite av innehållet i bullen med hjälp av en gaffel. Fyll chokladganachen i hålrummet (likt mandelmassan i en vanlig semla), spritsa polkagrädde, lägg på locket och pudra sist lite florsocker utanpå som dekoration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar