söndag 30 september 2012

Paj med varmrökt lax och sparris


Då det är helg brukar jag och min sambo försöka laga lite godare mat och gärna prova på något nytt. Så igår  bläddrade vi igenom några av våra böcker och fastnade för detta recept. Eftersom jag fullkomligt älskar både sparris och lax tänkte jag att detta kan nog inte bli annat än gott, och det var precis så det blev, riktigt gott! Till nästa gång kommer jag nog dock att skära av sparrisen lite då deras längd gjorde det extremt svårt att skära ut några fina bitar av pajen...

Ingredienser:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl/fullkornsdinkel
125 g margarin/smör
2 msk kallt vatten

Fyllningen:
1 purjolök
200 g grön sparris
margarin/smör att steka i
salt
300-400 g varmrökt lax

Äggstanning:
100 g parmesanost
2 dl majonäs
2 dl creme fraiché
1,5 dl finhackad dill
4 ägg
salt, peppar

Sallad till servering

Gör så här:
Blanda vetemjöl, grahamsmjöl/fullkornsdinkel och smör/margarin. Tillsätt därefter vattnet och blanda till en jämn deg (använd gärna matberedare). Tryck sedan ut i en pajform och förgrädda i mitten av ugnen på 225 graders värme i 10 minuter.
Skär purjolöken i fina skivor. Skär bort den nedersta hårda delen av sparrisen. Stek sedan purjolöken i smör/margarin och efter en stund även sparrisen (behöver kortare stektid). Salta.
Lägg purjolöken i botten av pajskalet, dela laxen i bitar och lägg den ovanpå. Riv parmesanosten fint och blanda tillsammans med majonäs, creme fraiché, dill, ägg, salt och peppar till en fin äggstanning. Häll blandningen över laxen och lägg sist sparrisen ovanpå i ett fint mönster.
Grädda pajen i 25-30 minuter.

Servera tillsammans med en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar