måndag 8 oktober 2012

Äppelkaka


Då det är höst är det alltid lika roligt att göra äppelpaj! Äppelpajer finns i många olika varianter och just denna råkar vara en av mina favoriter. Varför den är en av mina favoriter beror framförallt på att den smakar riktigt gott men även på att den är riktigt enkel att göra! Pajen är även lite annorlunda i jämförelse med andra äppelpajer jag har ätit eftersom den är lite "salt" i smaken. Detta kan låta lite negativt i många öron, men det är faktiskt RIKTIGT gott!
Ett tips som min mor gav mig när hon lämnade över receptet var att om man inte vill ha pajen sådär jättesöt kan man använda sig av lite surare äpplen, ex. Granny smith och strunta i sockret som strös på äpplena. Är man dessutom inte så sugen på kanel till sin paj kan man ta vaniljsocker istället vilket också är riktigt gott!

Ingredienser:
100 g margarin
2,5 dl socker
2,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg

ca. 800g äpplen
kanel, socker
ev. vaniljsocker

Gör så här:
Skala och skär äpplena i lagom stora skivor/bitar och lägg dem i en pajform. Strö socker och kanel (eller ev. vaniljsocker) ovanpå. Smält margarinet och låt det kallna något. Blanda socker, mjöl, salt och bakpulver. Blanda sedan ned ägget och det smälta margarinet i mjölblandningen.
Klicka ut smeten ovanpå äpplena. Grädda i mitten av ugnen i ca. 40 min.

Om pajen serveras varm är det jätte gott med glass till, serveras den kall passar det riktigt bra med varm vaniljsås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar