torsdag 1 augusti 2013

Rocky road kladdkaka


Till midsommar fick jag den trevliga uppgiften att baka efterrätt. Midsommar brukar ju oftast innebära jordgubbar i stora lass! Men detta år tänkte jag att jag skulle gå mot strömmen och inte bara fokusera på de söta gubbarna. Istället valde jag att göra denna kladdkaka, en äppelpaj och en jordgubbspaj. Allihopa är relativt lättgjorda och tar inte alldeles för lång tid. Allihopa går även att förbereda dagen innan!

Lyckades tyvärr inte hinna fånga några bra bilder på kakorna då de gick åt som smör i solsken! Men tycker absolut att dessa är värda ett smakprov, framförallt kladdkakan! Heeelt underbar! Hittade receptet i tidningen Baka (nr 2, 2013) som kom för inte så länge sedan, en helt underbar tidning för i övrigt!!!

Ingredienser:
150 g smör
3 ägg
300 g strösocker (ca. 3dl)
15 g vaniljsocker (ca. 1msk)
40 g kakao (ca. 1dl)
210 g vetemjöl (ca. 3,5dl)

Glasyr:
100 g socker (1dl)
75 g grädde (0,75dl)
70 g sirap (0,5dl)
35 g smör

Topping:
ca. 2 dl minimarshmallows
10-15 st dumlekolor skurna i mindre bitar
ca. 1 dl pistaschnötter (saltade, skalade)
ca. 1 dl rostade och saltade cashewnötter

Gör så här:
Börja med kladdkakan. Kladdkakan kan med fördel göras dagen innan servering men går även att göra några timmar i förväg. Detta är för att kakan ska hinna bli lite fastare och inte "rinna ut" då man skär den.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj kanten på en springform, ca. 22 cm i diameter och kläm fast ett bakplåtspapper i botten.
Smält smöret till smeten, låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop vaniljsocker, kakao och mjöl som sedan vändes ned i ägg/socker-smeten tillsammans med smöret. Häll smeten i formen och grädda i den nedre delen av ugnen i ca. 12-15 minuter (kakan ska fortfarande vara "dallrig" när man tar ut den, bara lite gräddad i kanterna). Låt svalna.

Glasyr:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i 8-10 minuter. Häll kolaglasyren över den kalla kakan i formen och toppa med minimarshmallows, Dumlekolor, pistaschnötter och cashewnötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar