lördag 16 juni 2012

Choklad och nöt brownie


Förra helgen var det 50-års kalas. Mamma och jag hade bakat för fullt under två helger så att det skulle finnas lite olika efterrätter att välja på :) Denna brownie var en av alla som stod på efterrättsbordet. Personligen var den en av mina favoriter då den inte var lika mäktig som Ooey gooey brownien. Den var kladdig och dekorativ med en len chokladsmak. Tyvärr måste jag dock erkänna att den kommer på andra plats på "bästa efterrättlistan" den dagen, för enligt mig kunde inget slå ooey gooey brownien...

Ingredienser:

100 g + 100 g mörk choklad (vi använde marabou)
50 g valnötter (grovhackade)
200 g smör
3 ägg
2 1/4 dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
50 g mandelspån

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka 100 g choklad och valnötter. Smält smör tillsammans med resten av chokladen (100 g) på svag värme i en kastrull. Låt svalna. Vispa ägg och socker till en porös smet. Tillsätt mjölet, vaniljsocker, bakpulvret och choklad/smörsmeten och vänd ned till en jämn smet.

Lägg bakplåtspapper i en plåt 25*25 cm och häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager. Strö över chokladhack, valnötter och mandel över. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Kakan ska vara lös i mitten när den plockas ut.

Skär brownien i bitar då den svalnat. Servera gärna med grädde eller glass och kanske några bär till.
De går att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar