tisdag 5 juni 2012

Valnötskakor med kaffekräm


Ännu lite mer törkakor... Minst lika goda som de jag gjorde sist! Skulle dock kunna säga att jag tycker lite mer om dessa då de innehåller en smörkräm. Smörkräm gör väl de flesta kakor lite godare, eller hur? Kaffesmaken i krämen gjorde den även lite mindre mäktig och smaken var ett riktigt bra komplement till den söta kakan.

Ett minus som dock kakan får var att det var svårt att få alla kakor på plåten lika gräddade.

Ingredienser:

225 g rumstempererat smör
1 3/4 dl strösocker
1 äggula
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl malda valnötter
salt

Kaffekräm:
6 msk rumstempererat smör
1 3/4 dl florsocker
1 1/2 tsk starkt kaffe

Gör så här:
Blanda smör och socker i en bunke. Rör sedan ned äggulan. Sikta ned mjöl, vaniljsocker och en nypa salt. Tillsätt de malda valnötterna och blanda väl. Häll upp degen på ett bakbord och forma en rulle. Placera rullen i kylen inlindad i plastfolie i ca. 30-60 min.

Sätt ugen på 200 grader.

Tag bort plastfoliet från degen och kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till lagom tjocklek. Tag ut kakor med ett kakmått, ca 5 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med lagom mellanrum.
Grädda i mitten av ugnen ca. 10 min. (håll uppsikt, för när de blir klara blir de klara fort!).
Låt svalna på plåten en liten stund innan de flyttas över till ett galler för att svalna helt.

Gör krämen genom att blanda alla ingredienser i en skål. Lägg ihop kakorna två och två med smörkrämen emellan.

Går bra att förvara i frys :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar