söndag 6 oktober 2013

Nyttig proteinbrownie på bönorFörra helgen testade jag och min sambo att baka brownie på svarta bönor. Tro mig, vi var båda mycket skeptiska till bönor i en chokladkaka! Men oj. oj, oj!!! Proteinbak kan många gånger resultera i mycket torra kakor, men bönorna gjorde kakan mycket saftigare och lenare i konsistensen, det var alltså en superhit!! Originalreceptet hittade jag hos en annan bloggare, men eftersom jag inte är någon lakritsfantast gjorde vi om receptet lite. den övre är enligt hennes recept med citronmaräng utan lakritspulver, den nedre är med spritsad caseinkräm.

Ingredienser:
1 dl sötningsströ (eller vanligt socker om man vill)
1 dl kakao
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
1,5 msk linfrö
3 msk mjölk
5 msk tinade mosade hallon
200 g svarta bönor
0,5 msk kokosolja
0,5 tsk vaniljarom

Marängtopping:
2 äggvitor
1,5 dl sötningsströ
citronarom efter smak

Caseintopping:
1,5 port body science kasein
sötningsströ
vaniljsocker
mjölk
(ev. riven vit choklad och strössel som dekoration)

Gör så här:
Lägg linfröna i blöt tillsammans med mjölken. Mosa bönorna till brownien med en stavmixer eller kör dem i en matberedare. Blanda i resterande ingredienser till en jämn tjock smet (ej med matberedare/stavmixer eftersom du då krossar linfröna). Kleta ut i antingen en 20 cm springform (blir lite tunnare, den nedre bilden) eller i en rektangulär brödform (bilden överst, blir då tjockare) som skall vara täckt med bakplåtspapper. Om du skall göra den utan maräng kan du nu grädda den i ugnen på 175 grader i ca. 15 minuter. Dekorera ev. när den svalnat med Caseintopping genom att blanda casein, valfri mängd sötningsströ samt vaniljsocker i en bunke/skål. Tillsätt mjölk lite i taget tills dess att det blivit en lagom tjock kräm att spritsa/kleta ut över brownien. Tillsätt inte för mycket mjölk eftersom den då riskerar att bli rinnig.

Skall du ha maräng på vispas äggvitan. Då den fått lagom konsistens vänds försiktigt sötningsströ och citronarom i. Bred ut över den ogräddade brownien och grädda i ca. 15-20 min.

Servera med ex. glass till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar