tisdag 29 maj 2012

Mazarinkaka med rabarber och mandeltopping


Detta är en paj som ger en riktig sommarkänsla! För jag menar, rabarber är ju verkligen sommar! Dock är inte sommaren här riktigt än, men å andra sidan så kommer den ju inte ifall inte nån sätter fart som Idas sommarvisa säger ;)

Ingredienser:

Mördeg:
2 dl florsocker
200 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 ägg

Mazarinfyllning:
125 g smör
250 g mandelmassa
2 ägg + 1 äggula
3 msk mjöl

ca 200 g rabarberstjälkar i 1 cm stora bitar
2 msk rörsocker

Mandeltopping:
50 g smör
100 g grovhackad mandel
1 dl florsocker

Gör så här:
Börja med mördegen. Blanda florsocker och smör tills dess att det blir lite "pösigt". Tillsätt ägg och vetemjöl och rör till en jämn smet. Smeta sedan ut i en rund pajform (ca. 26 cm i diameter) i ett jämnt lager, även upp mot kanterna. Ställ kallt.
 Blanda smör och mandelmassa i en matberedare till mazarinfyllningen. Tillsätt ägg, äggula och därefter mjölet. Blanda till en slät massa.
 Tag fram pajformen och häll mazarinfyllningen i den. Vänd rabarberbitarna i rörsockret och tryck sedan ner dem i mazarinfyllningen.
 Blanda alla ingredienser till mandeltoppingen till en smulig deg. Fördela smulorna jämnt över kakan och grädda i ca 45 min tills dess att kakan är ljusbrun eller tills dess att smulorna fått fin färg. Kolla även med provsticka om pajen är genomgräddad.

Servera med bär, vaniljvisp och/eller glass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar