söndag 6 maj 2012

Protein Chokladkaka


Eftersom sambon deffar och jag är sötsaksgalen så gjorde vi, eller rättare sagt Olov (min sambo) ett försök till att göra en nyttig chokladkaka. Efter en lång stunds googlande fann vi receptet som resulterade i denna skapelse. Chokladkakan var riktigt god i smaken, framför allt efter några tuggor. Det som dock var en besvikelse var konsistensen. Vi hade båda förväntat oss en kladdig chokladkaka men denna var mer som en torr, tunn kärleksmums i konsistensen... Stort plus dock till det riktigt goda toppingen!
Med tanke på kalori-innehållet i kakan så är jag dock nöjd med vad vi fick! Hela kakan innehöll ca. 1000 kcal (inklusive toppingen) och med tanke på att den var både proteinrik och kalorisnål får den ändå en liten stjärna från mig :)

Kakan gör vi förmodligen igen, men nästa gång har vi den nog en kortare tid i ugnen istället! :)

Ingredienser:


Chokladkakan:
3 ägg
2 dl sötningsmedel (20g)
1 dl Bakepro
1,5 tsk bakpulver
0,75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g kvarg/lättkesella 1%
Limeskal från 1 lime

Topping:
200 g kvarg 1%
0,5 tsk vaniljsocker
2 tsk sötningsmedel (1g)
ca. 0,5 dl vatten

Rapsolja till formen, ca. 10 g.

Gör så här:
Börja med chokladkakan. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbar kant med rapsoljan. Vispa sedan ihop äggen och sötningsmedlet till en luftig smet. Vänd sedan ned resterande ingredienser till kakan och blanda tills dess att smeten blivit jämn. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca. 15 minuter (kortare om man inte vill att den ska bli som våran blev).
Medan kakan är inne i ugnen blandas alla  ingredienserna till toppingen i en skål. Då kakan sedan är klar och har svalnat smetas toppingen på och dekoreras med valfri dekor (ej inräknat nedan). Vi använde hallon :)

Näringsvärden totalt i hela kakan:
Energi: ca. 950 kcal
Protein: ca. 110 g
Kolhydrater: ca. 35 g
Fett: ca. 40 g


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar